Söndagsstek av högrev

Ca 6 portioner söndagsstek

  • Ca 1 kg högrev eller fransyska
  • 10 st små potatisar
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 äpple
  • 3 selleristjälkar
  • 1 hel vitlökshuvud
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 st buljongtärning gar (valfri sort, jag tog grönsaksbuljong)
  • 2 msk japansk soja
  • 3-4 st lagerblad
  • 10 st pepparkorn
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 25 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 dl grädde (till skysås)
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt & peppar

Serveringsförslag:
Pressgurka

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker ordentligt. Skär lök och äpple i klyftor, hacka selleri och morot i stora bitar, behåll potatisarna hela. Dela vitlökshuvudet i mitten. Hetta upp olja och en klick smör i en stekpanna. Bryn köttet runtom ordentligt, ge köttet en fin stekyta. Lägg alla grönsaker i en rymlig form. Lägg köttet i formen, lägg löken runtom den. Koka upp 5 dl vatten, blanda i smöret, lös upp tomatpurén, buljongtärningarna och blanda i sojan. Häll såsen i formen, strö sedan rosmarin, pepparkorn, lagerbladen, salt och peppar över köttet och grönsakerna.

Lägg ett lock på formen. Det är viktigt att du väljer en gryta eller form som du kan täcka med ett tät förslutet lock. Lergryta, gjutjärnsgryta eller en ugnsform som har ett bra lock rekommenderas. Om all ånga sipprar ur formen så får du en torr köttbit. Är du osäker kan du först täcka formen med foliepapper och sedan ha på locket. Värm ugnen till 200°. Ta in köttet mitt i ugnen och låt tillagas långsamt i ca 2,5 h. Tillagningstiden kan variera. Ju längre den får tillagas desto mörare köttbit får du.

Gör sås av skyn. Ta till vara ca 4 dl av skyn som bildats i ugnsformen Lägg i en kastrull och tillsätt 2 dl grädde, 2 msk soja, 2 msk vetemjöl och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda å medelvärme i ca 3-4 min. Servera såsen med köttet, grönsakerna och en god sallad.

Etiketter:,